Proefschrift 'Remaining challenges for hepatitis C virus elimination in the era of direct-acting antiviral agents'

Door: Cas Isfordink

Promotiedatum: 15 december 2022

Samenvatting

Hepatitis C (HCV) is een infectieziekte veroorzaakt door een virus dat de lever aantast. Bij ongeveer 70-80% van de personen met een HCV-besmetting ontstaat een chronische HCV-infectie. Na 20-30 jaar heeft ongeveer 20-30% van de personen met een chronische HCV-infectie levercirrose ontwikkeld, littekenweefsel in de lever dat de leverfunctie aantast. Het hebben van levercirrose geeft een risico op het ontstaan van leverkanker, slokdarmspataderbloedingen, en leverfalen.

Naar schatting waren er in 2020 wereldwijd 58 miljoen personen met een chronische HCV-infectie. In Nederland komen HCV-infecties relatief gezien weinig voor, met in 2016 ongeveer 23,000 nog levende personen die ooit een chronische HCV-infectie hadden. HCV wordt overgedragen via bloed-bloedcontact. De meest voorkomende routes van HCV-overdracht zijn via besmette medische uitrusting, het toedienen van bloedproducten, en onsteriele naalden voor injecterend drugsgebruik of tatoeages. Naast deze routes komt HCV-overdracht voor tussen mannen die seks hebben met mannen, voornamelijk degenen die leven met humaan immunodeficiëntievirus (hiv) of die hiv pre-expositie profylaxe (PreP) gebruiken.

Tot 2014 werden chronische HCV-infecties behandeld met een combinatie van PEG-interferon injecties en ribavirine. Deze behandeling duurde zes tot twaalf maanden, had zware bijwerkingen, en een relatief beperkte slagingskans. In 2014 kwam een nieuw type medicatie beschikbaar, zogeheten direct werkende antivirale middelen (direct-acting antivirals, DAA). Na een behandeling van acht tot twaalf weken met DAA is >95% van de behandelde personen genezen van de HCV-infectie, met daarbij relatief weinig bijwerkingen. Mede vanwege de introductie van DAA heeft de Wereldgezondheidsorganisatie in 2016 het doel gesteld om HCV in 2030 te elimineren als een bedreiging voor de wereldwijde publieke gezondheid.

Het doel van dit proefschrift was om resterende uitdagingen voor HCV-eliminatie in het tijdperk van direct werkende antivirale middelen te beschrijven. Studies die worden beschreven in dit proefschrift wijzen erop dat Nederland op koers is om HCV-eliminatie in of kort na 2030 te bereiken. Binnen de populaties van personen met hemofilie en personen die leven met HIV is HCV eliminatie reeds bijna bereikt, al resteren er uitdagingen zoals de incidentie van leverkanker na HCV-genezing bij personen met levercirrose. Belangrijk voor het op koers blijven voor HCV-eliminatie is dat HCV test- en behandelaantallen in Nederland niet te veel afnemen. De in dit proefschrift voorgestelde beleidswijzigingen lijken cruciaal om te voorkomen dat HCV een bedreiging blijft vormen voor de publieke gezondheidszorg in Nederland.